V slovo

V slovo: Martina Šircelj

Za vedno se je od nas poslovila Martina Šircelj, nekdanja predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, predsednica sekcije za mladinske knjižnice pri Društvu bibliotekarjev Slovenije (DBS) in prejemnica Čopove diplome. Bila je dolgoletna članica Društva bibliotekarjev Ljubljana.

Leta 1954 se je zaposlila v takratni Pionirski knjižnici, ter se specializirala za mladinsko in šolsko knjižničarstvo. Med leti 1960 in 1975 je vodila Pionirsko knjižnico, leta 1961 pa je začela voditi tudi novoustanovljeno Sekcijo za mladinske knjižnice, ki je delovala v okviru Sekcije za ljudske knjižnice DBS. Med leti 1964 in 1974 je na Pedagoški akademiji predavala o mladinski literaturi. Leta 1967 je prejela Čopovo diplomo.

Na začetku 70. let 20. stoletja je pripravila osnutek standardov za šolske knjižnice in v njem izpostavila, da mora biti program dela šolske knjižnice vključen v učno vzgojni proces na šoli. Poleg številnih prispevkov na temo šolskega in mladinskega knjižničarstva je pripravila tudi objave zbirk slovenskih mladinskih pisateljev in zbirke afriških pripovedk.

Med leti 1979 in 1992 je bila zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici, sprva v Bibliotekarskem strokovnem in znanstveno raziskovalnem centru, nato pa kot pomočnica ravnatelja Narodne in univerzitetne knjižnice. Leta 1983, ko se je Društvo bibliotekarjev Slovenije preoblikovalo v Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije, je postala predsednica novoustanovljene Zveze in jo vodila do leta 1987. Prisotna je bila tudi pri nastajanju terminološke komisije.

Vir fotografije: Wikipedija

Accessibility