Vabimo vas na strokovno ekskurzijo v Istro,
rok prijave je najkasneje do 28. 10. 2024.

 Potovanje organizira Potovalna agencija Alpetour.

Program

1. dan, 14. 11. 2024 
Odhod avtobusa v jutranjih urah (6:00 Ljubljana, 07.15 Koper) in vožnja proti Hrvaški v smeri Labina. Najprej bomo obiskali Srednjo šolo Mate Blažina. Sprejela nas bo Dijana Muškardin, predsednica delovne skupine za domoznanski pouk v Istrski županiji, ki nam bo s sodelavci predstavila projekt organiziranega izvajanja domoznanskega pouka v Istrski županiji - Regione Istriana. To je eden najpomembnejših in najuspešnejših projektov v zadnjih desetih letih, ki se izvaja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah Istrske županije. Nato se bomo odpravili do Mestne knjižnice Labin. Knjižnica je vpeta v avtentično okolje rudarske dediščine in je del zavarovanega kompleksa industrijske kulturne dediščine Pijacal. Občanom Labina ponuja prijeten in gostoljuben prostor, vso potrebno informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, strokovno osebje, bogato knjižnično zbirko in knjižnične storitve za občane vseh starostnih skupin. Po knjižnici se bomo sprehodili v družbi ravnateljice Silvie Fiamengo. Po zanimivem obisku Labina nas bo pot vodila v Pazin, kjer bomo obiskali Etnografski muzej Istre, ki tukaj deluje že vse od leta 1962. Spoznali bomo dejavnosti muzeja, ki zajemajo zbiranje, ohranjanje, dokumentiranje, interpretacijo in predstavljanje materialne in nematerialne kulturne dediščine istrskega polotoka. Predstavili nam bodo zlasti domoznanske programe, namenjene šolski mladini. Pot nas bo nadalje vodila do Žminja. Obiskali bomo tamkajšnjo Krajevno knjižnico, ki je začela delovati leta 2002 po dolgoletnem trudu in prizadevanju aktiva Čakavskega zbora in krajanov Žminja, da bi zagotovili prostor, v katerem se bo gojila kultura branja, knjige in čakavskega izraza. Knjižnica deluje kot podružnica Mestne knjižnice in čitalnice Pulj, njena posebnost pa je čakavska zbirka, ki združuje knjižne izdaje iz čakavskega kulturnega prostora. Dejavnosti Čakavske kuče nam bo predstavila bibliotekarka Nada Galant. Po zanimivih ogledih si bomo privoščili okusno večerjo v konobi Krculi. Po večerji vožnja v Pulj in nastanitev v Hotelu Pula. Nočitev.

2. dan, 15. 11. 2024 
Po zajtrku vožnja v center Pulja. Za začetek bomo obiskali Mestno knjižnico in čitalnico, ki deluje kot informacijsko, kulturno in izobraževalno središče za mesto in njegovo širšo okolico. Je največja mestna knjižnica v Istrski županiji in opravlja naloge matične knjižnice za ljudske in šolske knjižnice v županiji. V sklopu knjižnice deluje tudi Osrednja knjižnica Italijanov v Republiki Hrvaški. Po knjižnici nas bo vodila ravnateljica Nadia Bužleta. V družbi lokalnega vodnika se bomo nato sprehodili po mestu. Pulj (Pula) je največje istrsko mesto, pomembno civilno in vojaško pristanišče na Hrvaškem, sedež istoimenske mestne občine z okoli 52.000 prebivalci, ki se skoraj popolnoma prekriva z območjem mesta. Poznano je po ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater (puljska arena) iz prvega stoletja, ki je šesti po velikosti na svetu in eden najbolje ohranjenih. Po vodenem ogledu bo na voljo prosti čas za kosilo ali nakupe. Nato se bomo odpravili še do Univerzitetne knjižnice v Pulju. Splošna znanstvena knjižnica ima regionalni pomen. Poleg naloge zbiranja publikacij in posredovanja informacij, potrebnih pri pouku na Univerzi Jurja Dobrile v Pulju, ima tudi nalogo zbiranja knjižničnega gradiva, povezanega z Istro. Zaradi velikosti in bogastva fonda (kot največja knjižnica v hrvaškem delu Istre) ima vidno mesto med knjižnicami v Istri. Nahaja se v stavbi, ki je bila zgrajena leta 1908 kot ljudska osnovna šola. Ima okoli 2800 kvadratnih metrov površin na petih lokacijah. Z nami bo vodja knjižnice Ivan Kraljević.

V popoldanskih urah sledi povratek v Slovenijo.

Cenik – ZA ČLANE področnih društev

št. plačanih potnikov v avtobusu 45 ali več 40-44 35-39 30-34 25-29
cena na osebo 118,00 123,00 133,00 143,00 158,00

Cena vključuje
• prevoz s turističnim avtobusom na navedeni relaciji z vsemi pripadajočimi stroški,
• 1 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu Pula 3*,
• prijavnino v hotel in turistično takso,
• večerjo prvi dan izleta z vključeno pijačo in glasbo,
• lokalno vodenje v Pulju,
• zunanje oglede po programu
• vodenje vodnika z licenco GZS,
• organizacijo in DDV.

Možna doplačila ob rezervaciji turističnega paketa
• enoposteljna soba: 20,00 € na osebo,
• doplačilo za prevoz iz Maribora in Celja: 15,00 € na osebo,
• odstopnina: 4,34 % cene turističnega paketa, oz. minimalna premija je 7,60 € na osebo.

Opombe
• Prijave zbiramo do zasedbe mest.
• Splošni pogoji Arriva d.o.o. so sestavni del programa in so vam na voljo na prodajnem mestu.
• Na poti potrebujete veljaven osebni dokument.
• Cena je izračunana na podlagi želje zaključene skupine in je odvisna od števila udeležencev na enem avtobusu.
• Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji (februar 2023). V kolikor se vstopnine podražijo,
se cena aranžmaja posledično spremeni.

Prijava

    Thank you! Your message has been sent.
    Unable to send your message. Please fix errors then try again.
    Accessibility